Västerbottenpaj este o rețetă clasică de placinta cu branza, intalnita la mesele de Crăciun, Paști, de Midsommar. Evident, se poate servi oricand, pe tot parcursul anului si este ideala atat ca si gustare, cat si ca fel principal la masa.
O combinatie perfecta este impreuna cu raci si icre rosii, acest lucru este minunat pentru cei care cauta o placinta cu totul originala.
Denumirea placintei vine de la varietatea de branza (cascaval) originara din regiunea Västerbotten, din Suedia. Este o branza din lapte de vaca, cu gauri mici in interiorul sau si are o textura granulara.
Ca si branza Cheddar, are o aroma foarte puternica, gustul sau se apropie de cel al parmezanului, fiind o varietate sarata, dar cu note amare. Culoarea este galben deschis, luminos, avand un continut de grasimi de 31%. Majoritatea suedezilor o considera "regina branzeturilor", aceasta branza fiind foarte populara si, de aceea de doua ori mai scumpa fata de alte tipuri de branzeturi "invechite". Perioada de "invechire" a acestui tip de branza trebuie sa fie de cel putin 12 luni.
Se presupune ca aceast tip de branza a fost inventat in 1870, in satul Burträsk, de catre laptareasa Eleonora Lindström. Potrivit legendei, ea a fost lasata sa amestece singura casul unei branze traditionale, insa a fost intrerupta, din cauza altor treburi sau datorita unei intalniri. Astfel, au rezultat perioade diferite de incalzire si amestecare a casului.
Branza Västerbotten este produsa doar de catre Norrmejerier, la fabrica din Burträsk.
Ingrediente pt.aluat (blat)
125 gr unt (la temperatura camerei)
3 dl faina
2 linguri apa
Umplutura:
4 dl cascaval ras
3 oua
2 dl lapte
1 dl smantana dulce
jum. lingurita sare
1 vf cutit piper negru praf
Se incinge cuptorul la 200 gr C. Intr-un vas amestecati untul impreuna cu faina si 2 linguri de apa. Se framanta rapid pana se formeaza un aluat. Aluatul il intindeti intr-o forma rotunda, de aprox. 24 cm diametru. Se lasa in frigider pt. aprox 30 min, dupa care il intepati cu o furculita din loc in loc. Introduceti la cuptor pt. cca 10 min. Intre timp, intr-un vas amestecam cascavalul, ouale, laptele, smantana, sarea si piperul. Acest amestec il turnam peste aluat si introducem din nou, la cuptor pt. aprox. 25-30 min. Se lasa la racit.
Se serveste cu salata verde si/sau skagenröra sau smantana (vezi reteta skågenröra la Smörgåstårta - aug.2014), icre rosii, raci.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu