Pepparkaka este o turta dulce, un fel de biscuite subtire, crocant cu o aroma picanta de scortisoara, ghimbir si cuisoare.
Documentele arata ca aparitia cestei turte dulci (pepparkaka) in Suedia dateaza din anii 1300, atunci cand maicile au copt acesti biscuiti si i-au folosit in scopuri medicinale, deoarece aveau probleme cu stomacul, condimentele au facilitat digestia. Aceasti biscuiti au fost serviti la nunta Regelui Magnus Eriksson si Blanka din Namur, in 1335. Prin anii 1500 biscuitii au inceput sa fie vanduti in farmacii si brutarii, insa oamenilor le-a palcut gustul si i-au cumparat si consumat nu numai in scopuri medicinale.
Traditia de a picta turta dulce si de a o atarna la fereastra sau in pomul de Craciun, vine din Germania. Prin 1200-1300 germanii care s-au mutat in sudul Suediei, au adus aceasta traditie, care se pastreaza pana in zilele noastre. Turta dulce este asociata cu sarbatoarea Sfintei Lucia (din 13 decembrie) si Craciunul. Ziua de 9 decembrie este ziua Pepparkaka. Acesti biscuiti sunt cei mai populari in Scandinavia, fiind intalniti sub denumirile de "brunkage" (biscuiti maro) in daneza, "pepparkakor" (biscuiti cu piper) in suedeza, "piparkakut" in finlandeza, "piparkūkas" în letonă, "piparkoogid" în limba estonă și "pepperkaker" (biscuiti piper) în norvegiană.
Turta dulce este, de asemenea, foarte populara si in Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite. In Marea Britanie, acesti biscuiti, au fost numiti "nuci ginger" (Gingernuts), insa nu trebuie sa fie confundati cu Pepparkakor, deoarece acestia sunt ceva mai diferiti, mai mici in diametru, dar mai grosi, si nu contin atatea condimete.
Ingrediente:
300 gr unt/margarina
400 gr zahar
140 ml sirop
1 lingura ghimbir
2 linguri scortisoara macinata
1 lingura cuisoare macinate
2 lingurite nucsoara
1 lingura bicarbonat de sodiu
200 ml apa
1,2 kg faina neagra de grau
Untul/margarina se lassa la temperatura camerei pana devine moale. Acesta se amesteca cu zaharul si siropul. Se poate utiliza un mixer sau un robot bucatarie cu carlige. Apoi adaugti pe rand, ghimbirul, scortisoara, cuisoarele, nucsoara si bicarbonatul si amestecati in continuare pana se omogenizeaza. Se adauga apa si incepeti sa adaugati faina treptat, nu toata dintr-o data. In cazul in care nu folositi un robot de bucatarie, framantati manual, adaugand faina treptat. Puneti aluatul intr-o folie de plastic si lasati la frigider cel putin o zi.
Dupa ce scoateti aluatul din frigider, intindeti cu facaletul, pe masa de lucru pe care ati presarat putina faina. Intindeti o foaie din aluat si, daca nu aveti forme pentru biscuiti, puteti face si cu o forma din metal de la muufins (vezi in imag. mai jos).
Pe tava pe care ati intins o foaie de pergament, asezati cu grija biscuitii pe care ii puteti lua cu o spatula subtire.
Introduceti in cuptorul preincins la 200-225gr C si coaceti timp de cca 4-5 min.
Ii lasati sa se raceasca si ii asezati cu grija pe farfurie pt ca se pot rupe foarte usor.
*Tips: din acest aluat puteti constri si casuta din turta dulce.
Smaklig måltid!♥♥♥
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu