duminică, 19 octombrie 2014

Tiramisu

Tiramisu

    Tiramisu este un desert traditional din bucataria italiana, facut din piscoturi si branza mascarpone si avand o intensa aroma de cafea. In trecut, Tiramisu se mai numea si Supa Ducelui, insa cu timpul a primit numele si semnificatia pe care o are si in zilele noastre (tiramisu = ridica-ma). Acest fapt, s-a datorat probabil, proprietatilor afrodisiace pe care se pare ca le are acest minunat desert. 
  Aceasta prajitura delicioasa a fost preparata pentru prima data in Siena, o localitate din Italia in urma unei vizite pe care Marele Duce Cosimo al III-lea de Medici a facut-o in acea zona. Acesta se pare ca a fost atat de multumit de acest desert incat a dorit sa ia cu el acasa, la Florenta, reteta. Alte povesti cu privire la istoria acestui desert ne spun ca acesta a fost preparat pentru prima data in localitatea Treviso sau chiar ar fi originar din Venetia, motivul fiind unul cat se poate de simplu si amuzant: curtezanele din Venetia isi doreau sa fie cat mai "energizate" inainte de viitoarea intalnire amoroasa pe care o aveau. De aceea, nu stim nici pana in ziua de azi cu exactitate originile acestei prajituri, datorita faptului ca mai multe regiuni ale Italiei isi disputa paternitatea acestui desert. Si aici putem mentiona Venetia, Lombaria, Piemonte si Toscana. 
   Ceea ce stim sigur este ca, Tiramisu este intr-adevar un desert italian foarte popular si foarte apreciat, un desert pe care il gasim in toate meniurile restaurantelor din intreaga lume. 


Ingrediente:
500 gr mascarpone
400 gr piscoturi
3 oua
3 linguri zahar
1 cana cafea tare (250 ml)
3 lingurite lichior amaretto sau lichior de cafea sau 1 lingurita esenta rom/migdale
1 lingura cacao


Separati galbenusurile de albusuri. Mixati galbenusurile impreuna cu zaharul pana ce acestea isi schimba culoarea si consistenta si devin o crema. (Eu am pus si un strop de vanilie). Pesye acest amestec adaugati crema mascarpone si continuati amestecarea cu mixerul pana se formeaza crema. In crema puteti adauga o lingurita de lichior sau esenta. 
Albusurile se bat separat pana ce devin o spuma tare si, ulterior le adaugati peste crema mascarpone amestecand manual pana se incorporeaza. Se lasa la frigider, timp in care ne ocupam de piscoturi si cafea. 
Se prepara o cafea tare si se lasa la racit. In cafea, eu am adaugat 3 linguri de lichior de cafea. 
Se pregateste o tava sau un vas in care veti aranja prajitura. Se insiropeaza rapid fiecare piscot in cafea, dar sa fie putin umed si se aseaza unul langa celalalt in tava (forma o alegeti Dvs. - patrat, rotund, dreptunghiular, cum doriti). Se scoate crema de la frigider si se aplica un strat de crema peste piscoturi. Apoi, se adauga inca un strat de piscoturi, insiropate desigur in cafea, si, se adauga un alt strat de crema. 
La final se presara deasupra o lingura de cacao (cu o strecuratoare) si se pune la racit. Este f bun dupa ce l-ati lasat cel putin o ora la rece. 




Smaklig måltid!♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu