joi, 2 octombrie 2014

Kanelbullar (Melci cu scortisoara)

Kanelbullar

Kanelbulle este unul din cele mai populare produse suedeze de patiserie pe care il servim la pauza de cafea (fika).
Melc cu scortisoara este un produs de patiserie provenit din America de Nord, insa a devenit destul de comun in Europa. In bucataria din Suedia a fost introdus in 1920. Din 1952, a devenit un produs de patiserie ce era vandut cu 10 öre (subdiviziunea koroanei), astfel incat scolarii sa le poata cumpara in pauza lor de la micul dejun. Ingredientele sunt, in principalfaina, lapte, drojde, zahar si unt. Umplutura consta, de obicei in unt, zahar si scortisoara, insa exista si vriante (mai noi) cu crema de vanilie. Forma este circulara, de aceea, aceasta "chifla" este cunoscuta sub numele de melc cu scortisoara. Din 1999, data de 4 octombrie este declarata ziua Kanelbullar, iar in 2006 acest produs a fost prezentat ca specialitate suedeza in proiectului  EU- Cafe Europa. 

Pt. 20 buc.
Ingrediente:
50 gr drojdie
50 gr unt sau margarina
300 ml lapte 
40-45 gr zahar 
1 vf de sare
500 gr faina

Pt umplutura:
2 lingurite scortisoara (macinata)
50 gr unt sau margarina
40 gr zahar

pt ungerea suprafetei:
2 ouă 
zahăr - perle 

Topiti untul/margarina intr-o cratita sau in castron in cuptorul cu microunde (30 sec/800 W). Amestecati drojdia cu laptele caldut, pana ce aceasta se dizolva.  Apoi, laptele il adaugati peste untul topit si amestecati in continuare. Adaugati restul de ingrediente sare, zahar si faina (pastrati putina si pt intins aluatul). Framantati aluatul manual sau mecani pana ce acesta se omogenizeaza si se dezlipeste de pe marginile vasului. 
Lasati aluatul sa creasca (aprox.30 min). Intre timp, puteti face compozitia pentru umplutura. Amestecati untul/margarina cu zaharul si scortisoara pana devine o pasta. 
Dupa ce aluatul a crescut, il puneti pe masa de lucru si framantati cu resul de faina pana se omogenizeaza. Intindeti aluatul pe o foaie de harie de aprox 30X40 cm. Apoi, ungeti/intindeti compozitia din scortisoara pe toata suprafata aluatului. Incepeti sa rulati (exact cum se procedeaza la rulada) si, apoi, taiati bucati (felii) cam de aprox. 2cm latime. Pe acestea, le asezati pe fiecare in parte, in hartii (de tipul celor pe care le folositi la briose). Acoperiti-le cu un prosop si lasati-le sa mai creasca (pt aprox.20 min).
Se ung cu o pensula cu ou batut peste care se presara perle de zahar. Introduceti chiflele la cuptorul preincins la 120 gr C (250 gr F) pentru cca 8 minute (pana ce acestea capata o culoare aurie). Dupa ce le scoateti din cuptor, lasati-le sa se raceasca acoperite de un prosop, apoi le puteti ambala intr-o punga pt a nu se intari/usca. 























Smaklig måltid!♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu