vineri, 3 octombrie 2014

Köttfärslimpa (Meatloaf)

Köttfärslimpa

   Acest preparat este un fel de mancare facut din carne tocata si are de obicei, forma unei franzele (alungite). In varianta suedeza, clasica aceasta "bagheta" din carne tocata include ca ingrediente carnea tocata de vita, sare, piper negru si/sau alb, oua, lapte, ceapa si pesmet. Se poate face, evident si cu alte tipuri de carne tocata, inclusiv miel.Pentru variatie, se poate umple cu oua fierte, legume (ciuperci, spre exemplu), cu capere si, de asemenea, se poate impaturi in fasii de bacon. Se serveste cu cartofi fierti sau piure de cartofi, dulceata de merisoare (lingonsylt) si sos brun. 
Acest fel de mancare are origini europene, fiind mentionat in cartile de gastronomie ca un preparat din secolul al V-lea. Varinata americana era un amestec de carne tocata cu malai. Reteta a devenit populara in varianta actuala, cu pesmet,ceapa si ou, in forma de bagheta, prin anii 1900-1920 (sec. al 19-lea).

Pt.4 portii:
Ingrediente:
30 gr pemet
2oo ml lapte
1 lingura de ceapa tocata f marunt sau data prin razatoare
1,25 lingurita sare
2 varfuri de cutit de piper
1 ou
400 gr carne tocata de vita sau amestec
25 gr unt

   Intr-un bol/castron amastecati pesmetul cu laptele si lasati aprox.10 min pana se umfla. Ungeti cu putin unt/margarina un vas termorezistent sau o tava de aprox 30 cm lungime. Se incinge cuptorl la 175 gr.
Intr-un vas, peste carnea tocata adaugati compozitia de lapte si pesmet, apoi ceapa, oul, sarea si piperul. Se amesteca pana cand se omogenizeaza. Apoi, carnea o puneti in vasul termoizolant/tava si modelati carnea a.i sa ia forma unei paini. Deasupra intindeti untul (puteti folosi o spatula).
Se introduce la cuptor pt cca 45-60 min pana capata o culoare bruna. 

Intre timp, putem prepara sosul
Pt acesta aveti nevoie de:
2 linguri faina
200 ml lapte
1,5-2 linguri ulei soja
1-2 linguri de supa sau apa

   Amestecati faina cu putina apa pana se formeaza o pasta mai subtire (dar sa nu aiba cocoloase). Daca nu ajung cele 2 linguri de supa/apa, mai adaugati putina sau chiar lapte. Puneti laptele la foc mic si, apoi turnati compozitia din faina si supa amestecand continuu. Adaugati sosul de soja si amestecati in continuare cu telul. Lasati sa fiarba cateva min. Daca nu e suficient de sarat, mai adaugati putina sare (dupa gust). 

* Acest preparat se serveste taiat felii, cu cartofi fierti, sos brun, dulceata de merisoare si varza de Bruxelles, mazare sau broccoli (fierte).










Smaklig måltid!♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu