vineri, 5 septembrie 2014

Renskavsgryta (Tocana de ren)

Renskavsgryta (Tocanita de ren)

   Aceasta este una dintre mancarurile mele favorite. Numai cand ma gandesc, si mi se face pofta. Este o mancare ce se face foarte rapid, simplu si este f.gustoasa.
  Carnea de ren este foarte buna, cu un continut scazut in grasimi, este bogata in minerale si vitamine. Continutul de grasime variaza intre 1-3%. Carnea de ren are un tip de grasimi sanatoase, grasimi pe care le intalnim si la peste, t.ex.la somon - Omega 3; continutul de proteine este de 21%. De asemenea, carnea de ren contine vitaminele A, B, C si E, precum si minerale ca: fier, seleniu, calciu. In Suedia exista aprox. 230.000 reni, insa nr. lor variaza de la an la an, in functie de cati sunt sacrificati. 


Pt. 4 portii:

450-500 gr carne de ren (2 pachete carne ren)
1 lingura unt/margarina pt prajit
2 cepe galbene (marime potrivita)
300 gr champignon sau bureti galbeni (cantarele)
sare
piper
cateva boabe de ienupar (5-6)
400 ml smantana lichida (dulce)
patrunjel tocat (pt servire)


   Topiti untul/margarina intr-o tigaie. Adaugati carnea de ren (facuta bucati mici) si o lasati sa se rumeneasca. Ceapa se curata si se taie marunt. Ciupercile se taie felii. (vezi foto). Adaugati ceapa si ciupercile, sarea si piperul si le prajiti in continuare cateva minute. (vezi foto). Puneti si boabele de ienupar si smantana si lasati la fiert cca 5-8 min. Se condimenteaza dupa gust.
Se serveste intotdeauna cu piure de cartofi, dulceata de merisoare si se presara putin patrunjel tocat deasupra.


* tips: se poate inlocui cu carne de miel sau vita (trebuie sa fie felii subtiri ca la kebab) - vezi foto

(cantit. din imag. de mai jos sunt pt 2 portii, deci jum. din ingredientele scrise la inceputul retetei)


















Smaklig måltid!♥♥♥






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu