joi, 18 septembrie 2014

Placinta cu dovleac

Placinta cu dovleac (Pumpapaj)




Pt aluat foietaj:
250 gr faina
200 gr unt (rece) taiat cubulete
125 ml apa rece
1 lingura zeama lamaie
jum lingurita sare

Umplutura:
1-1,5 kg dovleac
o cana zahar (200 gr)
1 lingura scortisoara (se poate pune si mai mult, dupa gust)
zahar pudra (pt decor)

    Amestecati in apa, sarea si zeama de lamaie. Dupa ce sarea s-a dizolvat, punem in robotul de bucatarie faina, untul si apa cu sare si amestecam la viteza max cca un sf de ora. Apoi, rasturnam aluatul pe blat sau masa si formam un sul din aluatul obtinut. Presaram faina pe masa de lucru, apoi intindem o foaie dreptunghiulara pe care o impaturim in 3. Se intinde iar cu sucitorul si, repetam aceasta actiune de 10  ori (de fiecare data intoarcem aluatul/dreptunghiul la 90 gr). Invelim aluatul in folie de plastic si il lasam la rece (frigider) cateva ore. Se poate pastra la congelator aprox. o luna. 

Dovleacul se curata de coaja, se spala si se portioneaza. Se da prin razatoarea mare sau la robotul de bucatarie. Se pune intr-o cratita impreuna cu zaharul si scortisoara si se caleste. Se lasa la racit. 

Intre timp, intindem foaia de placinta intr-o forma unsa cu unt sau margarina. Scurgem dovleacul de zeama si il punem in forma peste aluat. Deasupra, putem pune o alta foaie de placinta intreaga sau putem taia fasii subtiri si le aplicam la distante egale unele langa altele si unele peste altele (ca o impletitura) - vezi foto. Se unge cu galbenus de ou deasupra. 
Se lassa la cuptor cca 30 min (pana capata o culoare aramie). Se scoate din cuptor, se lasa putin sa se raceasca si apoi, presaram zahar pudra deasupra. 

* Se poate folosi, desigur, si aluat cumparat. La acesta nu este nevoie sa mai intindeti foile cu surcelul. 
* de asemenea, puteti face acelasi tip de placinta, dar cu mere (merele se spala, se curata de coaja, se dau prin razatoarea mare, se amesteca cu zahar si scortisoara, se scurg de zeama rezultata dupa calire).























Smaklig måltid!♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu