luni, 1 septembrie 2014

Semlor

Semlor

   Semlan este un produs traditional, de patiserie cu o istorie lunga. Sunt niste chifle din paine , umplute cu pasta de martipan si frisca. Denumirea vine din limba latina - Simila (faina). Pana la Reforma, Suedia era o tara catolica si se tinea post inainte de Paste, in timpul Postului Mare.
In Danemarca au aparut undeva in anii 1500 - "simlebagare". Obiceiul de a manca aceste chifle, a venit probabil din Germania si Danemarca, iar aici a fost raspandit dupa mijlocul anilor 1600. Pana la mijlocul acestui secol, traditia era ca acestea sa fie mancate numai in perioada "Lasatul Secului", si, apoi, numai in zilele de marti din timpul Postului Mare. In zilele noastre, semlor se consuma incepand din perioada Craciunului pana la Paste. Sunt foarte populare si foarte apreciate de catre suedezi, si nu numai.
De-a lungul timpului, acestea au avut diferite forme si retete. Initial, chifelele nu erau condimentate; erau simple insa, treptat gustul lor a devenit mai bogat. In primul rand, au fost indulcite cu miere, apoi au inceput sa se scobeasca in interior si, au fost umplute cu crema si frisca. Primele variante de semlor cu crema au aparut in 1679, in Stockholm, dar au devenit produse de patiserie comune, abia pe la sf anilor 1800. Prin 1700 au inceput sa fie umplute cu crema de migdale si frisca.

Pt chifle aveti nevoie de:

50 gr drojdie
100 gr unt sau margarina
250 ml lapte
1 ou
50-60 gr zahar
un varf de sare
un praf de bicarbonat de sodiu/amidon
500 gr faina
1 vf de sofran

Pt. umplutura:

pasta de migdale (martipan)

300 gr migdale decojite
350 gr zahar pudra
2 albusuri (galbenusurile le puteti folosi cand ungeti chifelele)
2 lingurite esenta migdale
1 vf de sare
 
Pt.decor:
 
200 ml frisca
zahar pudrå
 
Se amesteca drojdia cu un pic de apa intr-un castron (sa fie ca o pasta). Untul sau margarina se topeste intr-o cratita. Apoi, adaugati laptele (caldut) si drojdia si se amesteca pana se dizolva. Adaugati oul, safran, zaharul, sarea, bicarbonatul si aproape toata faina (pastrati ptina pt cand veti forma chiflele), si amestecati. Framantati aluatul manual sau mecanic pana cand acesta se dezlipeste de pe marginea vasului.
Lasati aluatul cca 30 min la crescut.  
Incingeti cuptorul la 250 gr. Apoi, imprastiati putina faina pe o suprafata intinsa de lucru, o placa si puneti aluatul pe care il framantati pana se omogenizeaza. impartiti aluatul in 10 buc. Formati fiecare bucata intr-o forma rotunda (ca o chifla).- vezi foto jos -  Asezati-le apoi pe o tava (pe care ati pus foaie de copt), si mai lasati-le in jur de 20 min. inainte de a le introduce in cuptor. Le ungeti cu ou, si le introduceti la cuptor cca 10 min. Le lasati sa se raceasca, timp in care pregatiti pasta de migdale. Daca o cumparati din comert, o dati prin razatoare si o amestecati cu putin lapte pana aceasta devine ca o crema, pasta.
 
De altfel, se poate prepara si acasa f usor:

Puneti migdalele in robotul de bucatarie si maruntiti-le fin. Adaugati zaharul pudra, albusurile, esenta si sarea si,  amestecati pana devine o pasta fina.
In frigider se pastreaza pana la o luna, iar in congelator pana la 3 luni.
Dupa ce chiflele s-au racit, se taie un capac cam la distanta 1/3, se scobesc si se umplu cu crema (vezi foto jos). Se foloseste un pos pt. a garnisi cu  frisca desupra, se aseaza capacul si se pudreaza cu zahar (vezi foto).
 
 



 










 
Smaklig måltid! ♥♥♥


 
 
 



 
 

 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu