sâmbătă, 30 august 2014

Princesstårta

Princesstårta


Pentru ca este sfarsit de såptåmanå, avem ceva dulce.
   Princesstårta (Tortul printesei) este un tort simplu, clasic, traditional si foarte gustos. Contine blat, frisca, crema de vanilie/dulceata. Este acoperit cu un strat verde de martipan si deseori este decorat cu un trandafir roz si pudrat cu zahar. Reteta originala a aparut in anul 1948, intr-o carte a profesoarei Jenny Åkerström. Aceasta preda in Stockholm (Östermalm) si, printre elevele sale au fost si fiicele printului Carl -  printesele Margaretha si Martha, precum si Printesa Ingeborg a Danemarcei. In cartea sa, tortul se numea - "Tort verde", insa ulterior a primit denumirea de "Tortul printesei".
   Cu timpul, au aparut si alte variante ale acestui tort (cu martipan roz -  Operatårta sau galben - Carl-Gustav tårta).
  Incepand din anul 2004, asociatia bucatarilor si cofetarilor din Suedia, au hotarat ca ultima saptamana a lunii septembrie sa se numeasca "Saptamana Tortului printesei" (Prinsesstårtans vecka).  De la fiecare tort vandut in aceasta saptamana, 10 kr merg la Fondul Printesei mostenitoare Victoria. In 2012, cand micuta printesa Estelle, fiica Printesei mostenitoare Victoria s-a nascut, toate torturile printesei au fost vandute in intreaga tara.
Tortul printesei se bucura de o mare popularitate, si, se vand in jur de jumatate de milion de astfel torturi in fiecare an in Suedia.


(10-12 portii)

Pt blat aveti nevoie:
4 ouă
200 gr de zahar tos
100 gr faina
100 gr faina de cartofi
2 lingurite praf de copt
 
Pt umplutura (crema):
150 ml lapte
150 ml frisca lichida (dulce)
2 galbenusuri
1 lingura de zahar
1 lingura faina de cartofi
4 foi de gelatina
2 lingurite de zahar vanilat
inca 200 ml frisca (pe aceasta o mixati)

Pt decor:
300 ml frisca
1 foaie de martipan
Zahår pudrå
1 trandafir din martipan

Incingeti cuptorul la 180 gr. Luati o forma de prajituri, de aprox. 24 cm diametru pe care o ungeti cu unt sau margarina.
Mixati ouale cu zaharul pana ce acesta se topeste si devine ca o crema. Apoi, puneti faina, praful de copt si faina de cartofi si amestecati in continuare. Aluatul se toarna in forma si se introduce in cuptor (in partea de jos a cuptorului) pt aprox. 30-40 min. Dupa ce ati inchis cuptorul, mai lasati-l cateva min inainte sa scoateti blatul. Apoi, il lasati sa se raceasca.

Pt crema:
Foile de gelatina se lasa cateva min la muiat in apa rece.
Amestecati laptele, frisca, galbenusurile, zaharul si faina de cartofi intr-un castron. Puneti aceasta compozitie la foc mic si amestecati pana ce se ingroasa si devine o crema. Cand incepe sa faca bule, indepartati cratita de pe foc. Luati gelatina din apa rece si adaugati-o in crema fierbinte si continuati sa amestecati pana ce se topeste gelatina. Apoi, puneti cratita cu aceasta compozitie la racit (desupra unui vas cu apa rece si amestecati pana ce se raceste).
Separat amestecati frisca (mixata) cu zaharul vanilat pana ce devine solida.
Dupa ce crema s-a racit, adaugati frisca peste si amestecati.

Dupa ce blatul s-a racit, il impartiti in 3 parti egale (cam de 1 cm grosime). Puneti prima parte pe o farfurie sau platou. Puneti jumatate din crema, apoi un alt blat si din nou crema. Peste ultimul blat puneti frisca (mixata) si o intindeti peste tot, inclusiv pe marginile tortului.  La final, puneti foaie de martipan. Se decoreaza cu un trandafir roz (din martipan) si se pudreaza cu zahar.

*tips: tortul va fi mai gustos daca se lasa la frigider intre 4-12 ore inainte de servire. In loc de primul strat de crema, se poate pune un strat subtire de gem de capsuni (dupa preferinte).





Operatårta






 

Carl-Gustav tårta







Smaklig måltid!♥♥♥
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu