Kalops (tocanita de vita)
Aceasta este una dintre mancarurile mele favorite datorita aromelor si a savorii minunate. Este un fel de mancare din carne de vita cu morcovi, ceapa si ierburi. Acest fel de mancare dateaza de prin anii 1700. Reteta a fost gasita intr-o carte de bucate, de pe la mijlocul anilor 1700 si, a fost scrisa de Kajsa Varg.
Pt 4 portii aveti nevoie de:
1 kg de carne de vita (fara os)
2-3 morcovi
2 cepe galbene
2 cuburi de condiment de vita (concentrat)
cateva frunze de dafin (4-5)
ienibahar (cateva boabe)
cateva cuisoare
2 linguri de faina
1 l apa
unt/margarina si ulei pt prajit
sare
piper alb
Carnea se taie in bucati mici (cam 3 cm). Morcovii se curata si se taie felii (rondele), iar ceapa se curata si se taie in 4. Intr-o cratita punem 1 lingura de unt/margarina si 1 lingura de ulei. Adaugam morcovii, ceapa, carnea de vita si le calim. Se presara faina si se amesteca bine ca sa nu se lipeasca. Apoi, turnam apa (calda) pentru a acoperi carnea. Se adauga foile de dafin, ienibaharul, cuisoarele, piperul si sare (dupa gust). Se amesteca bine in continuare. Se lasa la fiert cu capacul cca 2 ore, pana ce carnea devine moale. Sarea se pune dupa gust. Se serveste cu cartofi fierti (intregi) si cu salata de sfecla rosie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu