joi, 28 august 2014

Pyttipanna

Pytt i panna


Etimologia cuvantului "pyttipanna" este discutabila. Unii sustin ca inseamna lucruri mici in tigaie. Acest fel de mancare dateaza de cateva sute de ani. Pyttipanna este o mancare traditional suedeza, foarte populara si indragita. Se regaseste in toate tarile nordice sub aceeasi forma (Finlanda - pyttipannu; Norvegia  - pytt i panne; Danemarca - biksemad). Este facuta din cartofi,  carne de vita sau porc, carnati sau mezeluri si ceapa. De cele mai multe ori, s-a spus despre acest fel de mancare ca este gatit din "resturile saptamanii", pastrate si preparate ulterior, pentru a nu pierde (arunca) alimentele neconsumate. In zilele noastre, se prepara din produse proaspete, insa resteta este aceeasi. Au aparut, de asemenea si variante "de lux" cu somon sau carne de pasare. In Europa, exista preparate similare, sub alte denumiri: t.ex: in Ro - tocanita

Ingrediente pt. 4 portii:

2 cepe galbene
6 cartofi fierti
cca 300 gr carne vita sau porc (fiarta sau prajita)
cca 200 gr falukorv sau parizer/ mezel/carnati
3 linguri de unt sau margarina
sare
piper negru
patrunjel tocat


  Ceapa se curata si se toaca marunt. Cartofii, carnea si mezelurile trebuie taiate cubulete mici (vezi foto). Caliti ceapa intr-o tigaie in care ati adaugat margarina/unt. Apoi, puneti cartofii, carnea si mezelul, le amestecati si le mai prajiti putin. Se spune sare si piper dupa gust. Se presara putin patrunjel tocat deasupra. Se serveste intotdeauna cu ou prajit (ou ochi) deasupra si salata de sfecla rosie.
Smaklig måltid!♥♥♥
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu