Etimologia cuvantului "pyttipanna" este discutabila. Unii sustin ca inseamna lucruri mici in tigaie. Acest fel de mancare dateaza de cateva sute de ani. Pyttipanna este o mancare traditional suedeza, foarte populara si indragita. Se regaseste in toate tarile nordice sub aceeasi forma (Finlanda - pyttipannu; Norvegia - pytt i panne; Danemarca - biksemad). Este facuta din cartofi, carne de vita sau porc, carnati sau mezeluri si ceapa. De cele mai multe ori, s-a spus despre acest fel de mancare ca este gatit din "resturile saptamanii", pastrate si preparate ulterior, pentru a nu pierde (arunca) alimentele neconsumate. In zilele noastre, se prepara din produse proaspete, insa resteta este aceeasi. Au aparut, de asemenea si variante "de lux" cu somon sau carne de pasare. In Europa, exista preparate similare, sub alte denumiri: t.ex: in Ro - tocanita
Ingrediente pt. 4 portii:
2 cepe galbene
6 cartofi fierti
cca 300 gr carne vita sau porc (fiarta sau prajita)
cca 200 gr falukorv sau parizer/ mezel/carnati
3 linguri de unt sau margarina
sare
piper negru
patrunjel tocat
Smaklig måltid!♥♥♥
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu