joi, 21 august 2014

Wallenbergare

Wallenbergare med potatispuree






Wallenbergare sunt un fel de chiftele mai mari facute din carne de vita. Ele trebuie sa aiba culoarea brun inchis la exterior si luminoase in interior. Se servesc intotdeauna impreuna cu piure de cartofi sau cartofi fierti (intregi), mazare si dulceata de merisoare (lingonsylt).
Aceasta mancare are denumirea dupa Marcus Wallenberg, al carui tata vitreg, Charles Emil Hagdahl, a fost medic si, totodata si autor al unei carti de bucate. 



Pt 4 potii aveti nevoie de:

500 gr carne de vita toccata
2-3 galbenusuri
200 ml smantana de gatit (dulce)
200 gr pesmet
condimente (piper alb, sare sau vegeta - pt cine foloseste-, nucsoara)


Incingeti cuptorul la 175 gr. In carnea tocata se pun cele 3 galbenusuri de ou (albusurile nu le aruncati; le puteti folosi la bezele sau la omleta) si, amestecati pana se incorporeaza. Apoi, adaugati sarea, piperul si nucsoara si continuati sa amestecati. Adaugati si samantana si amestecati. Sa aveti un castron cu apa la indemana. Pasta din carnea obtinuta, va fi moale si un pic lipicioasa. Incepeti sa formati chiftelele care trebuie sa fie de dimensiunea unui burger si cam de 2 cm grosime. Va ajutati de apa din castron cand le modelati, ca sa nu se lipeasca de maini. Apoi, le tavaliti prin pesmet si le prajiti in tigaie, pe ambele parti, in margarina sau putin ulei. Cum am mai spus si in alte retete, prefer margarina lichida sau topita. Dupa ce le-ati perpelit in tigaie, le luati si le puneti intr-un vas de yena sau o tava mai adanca si le introduceti la cuptor cca 15-20 min. Puteti pune chiar o folie de aluminiu deasupra tavii sau a vasului. Intre timp, faceti piureul de cartofi. Se servesc cu mazare si dulceata de merisoare. Mazarea, dupa ce a fost fiarta, se scurge de apa si se mai fierbe cateva min in margarina sau unt. Cand montati pe farfurie, trebuie neaparat sa puneti si putin sos rezultat din fierberea untului impreuna cu mazarea.




Smaklig måltid!♥♥♥


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu