joi, 28 august 2014

Ärtsoppa och pannkakor (Supa de naut si clatite cu frisca si dulceata)


Ärtsoppa och pannkakor med grädde och sylt

(Supa de naut si clatite cu frisca si dulceata)


   Pentru ca este joi, atunci avem supa de fasole  (naut) si clatite. De ce mananca suedezii joia clatite si supa? Aceasta traditie dateaza de prin anii 1200-1300, atunci cand suedezii erau catolici si incheiau saptamana joia. In acele timpuri, mancau supa de fasole inainte de ziua de post (vineri). Traditia se pastreaza si in zilele noastre. Este un fel de mancare foarte popular, mai ales in scolile militare. Restaurantele au in meniu, in fiecare joi, clatite si supa de fasole. Este o mancare traditionala, care este gatita intr-un mod asemanator in foarte multe tari. Ingredientele sunt naut, ceapa, condimente, bacon sau carne afumata de porc. 
  Clatitele se regasesc in diferite variante in bucatariile din intreaga lume. Dovezile istorice spun ca acestea sunt probabil cele mai vechi si mai raspandite in intreaga lume inca din vremurile preistorice.
Clatitele au fost mentionate prima data in Suedia, intr-o carte, de catre Olaus Petri, in 1538. Clatita era considerata un fel de mancare. Cu timpul, a devenit desert, servit cu dulceata, inghetata, ciocolata, frisca, fructe de padure etc.
 
Ärtsoppa - ingrediente pt. 4 portii:
jum de kg naut
1, 5 l apa
250 gr bacon
1 ceapa galbena
2 lingurite cimbru sau maghiran
2 frunze de dafin
3 lingurite vegeta sau 2 cuburi concentrat porc
sare
ziua 1: puneti nautul intr-o cratita, in apa (fara sare) si lasati peste noapte.
ziua 2: curatati ceapa si o taiati marunt. Nautul il scurgeti de apa in care a stat peste noapte. Il puneti intr-o cratita si se adauga apa. Puneti cuburile de concentrat sau vegeta, ceapa, baconul (taiat bucati mici), dafinul, cimbru si puneti la fiert cu capac cca 1 si 1/2 ore pana cand boabele sunt moi. Daca supa este prea groasa, mai adaugati putina apa. Sare se mai pune dupa gust.
* tips: la final, cand serviti, se poate presara putin cimbru deasupra si putin mustar. Pt. o supa de post, nu adaugati bacon.               
Pannkakor - ingrediente pt. 10 portii:
750 gr faina
1 lingurita de sare
1, 5 l lapte
8 oua
80 gr margarina sau unt
2 linguri zahar
1 lingurita zahar vanilat
   Intr-un castron puneti ouale, laptele, sare, zahar, zaharul vanilat, faina si le mixati. Apoi, peste acest amestec, puneti jum din cantitatea de margarina/unt (topita). Strecurati compozitia, apoi o lasati cam 30 min inainte sa incepeti sa faceti clatitele. Restul de margarina/unt o folositi pentru prajit. Clatitele se servesc cu frisca si dulceata.




Smaklig måltid!♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu