marți, 26 august 2014

Profiterol

Profiterol




     Profiterolul este un desert rafinat, un desert cu care veti impresiona cu siguranta musafirii, un desert elegant si plin de savoare. In vocabularul limbii engleze, acest cuvant a aparut in anul 1604, fiind imprumutat din limba franceza. Sensul original al cuvantului, atat in limba engleza, cat si in franceza este neclar. Mai tarziu insa, a ajuns sa insemne un fel de rulou, o bila de paine coapta in cenusa. In sec. al XVI-lea, (1540/49), Popelini, bucatarul reginei Catherine, este creatorul acestui desert, insa initial, aceste gogosi au fost umplute cu jeleu de fructe. Ulterior, au fost umlute cu frisca, creme, insa nu se stie cu exactitate cine a turnat prima data ciocolata calda peste aceste gogosele. A devenit un desert foarte popular in intreaga lume.

Pentru gogosi aveti nevoie de:

o cana de apa (cam 250 ml)
200 gr faina
80 ml ulei
3 oua
jum lingurita sare

    Puneti la fiert apa, sarea si uleiul intr-o cratita. Cand incepe sa fiarba, indepartati cratita de pe plita si adaugati faina amestecand incontinuu si repede cu un tel, a.i sa nu se faca cocoloase. Faina trebuie sa fie bine incorporata. O sa devina un aluat lipicios. Dupa ce se raceste, adaugam ouale si continuam sa amestecam bine si energic pana ce acestea se incorporeaza. Dupa ce aluatul este complet racit, ne pregatim sa facem gogosile. Icingem cuptorul la 200 gr. Pe o tava punem hartie de copt. Punem aluat intr-un pos si pe tava facem niste bile mici (vezi foto). Eu n-am mai folosit pos-ul de data aceasta si, le-am facut pur si simplu cu 2 lingurite. Le låsam in cuptor in jur de 15-20 min pana ce acestea cresc si se rumenesc. Intre timp putem face crema (eu am facut cu crema de vanilie, insa exista variante si cu crema de lamaie).
 Crema de vanilie:

ingrediente pt crema:

250 ml lapte
3 galbenusuri
25 gr faina
60 gr zahar
1 plic zahar vanilat sau un baton de vanilie
nut cat o nuca (o lingurita)

   Intr-o cratita amastecati cele 3 galbenusuri cu jumatate din cantitatea de zahar pana ce acesta se topeste. Apoi, adaugati faina si amestecati repede cu un tel. Adaugati laptele si restul de zahar plus zaharul vanilat sau batonul de vanilie (acesta se cresteaza pe lung si, curatati "miezul" cu lama cutitului sau o lingurita; acesta se foloseste). Se amesteca incontinuu pana ce capata consistenta. Indepartati cratita de pe plita. lasati cateva min. si, apoi, adaugati untul. Amestecati pana ce si acesta se incorporeaza.

  Dupa ce gogosile s-au racit, si avem si crema de vanilie, incepem sa le umplem. In fiecare gogoasa facem o mica gaura prin care le umplem cu crema. De aceasta data este necesar sa folositi un pos sau sprit.
  La final, asezati gogosile pe farfurie si turnati sosul de ciocolata deasupra. De asemenea, le puteti pune in castronase sau pahare, impreuna cu inghetata de vanilie/ciocolata, frisca etc. si, turnati sos deasupra. (vezi foto).

Sosul de ciocolata:

200 gr de ciocolata amaruie (exista ciocolata speciala pt deserturi). Aceasta se topeste si adaugam o lingura de zahar (rasa) sau o lingura de miere si 2 linguri de smantana lichida (dulce).















Smaklig måltid!♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu