marți, 19 august 2014

Räksmörgås sau Smörgostårta (Tort de raci)

Räksmörgås sau Smörgostårta 








pt. sos aveti nevoie de: (* sosul se numeste skagenröra)


2 oua fierte - sa fie tari
1 ceapa aurie (cam cat o minge tenis)
o punguta surimi
cam 200 gr creveti decorticati (aia mici si roz)
marar (tocat f marunt) - cateva fire - nu exagerati (vedeti in poza de mai joc cam cat am pus eu)
100 gr maioneza
100 ml lapte batut sau smantana 
sare si piper 
se pot pune si icre rosii (o lingurita) - nu e obligatoriu

Apoi, mai aveti nevoie de:
2-3 oua fierte - tari
castravete verde
frunze de salata
rosie
creveti (aia mici si roz) si /sau raci (aia mai maricei si sunt un pic rosiatici) 
lamaie
icre negre (merg si rosii)
si paine, bineinteles. 
 Eu cand am fost in Ro, nu am gasit nicaieri paine ca la noi si, am facut din paine toast feliata fara margini (se gaseste la hipermarket, insa este destul de scump un pachetel de 10 feliute). Puteti lua toast obisnuit si taiati marginile. Eu din 2 pachete de paine, am facut un tort destul de mare.
In pozele atasate, vedeti: 
modelul de paine pt sandwich;
cum arata sosul ca si consistenta. e indicat sa nu il faceti f moale ca sa nu se scurga pe marginile sandwich-ului.
si icrele. astea sunt cele mai bune calitate/pret. Nu stiu daca mai exista in Ro, Ikea food. E posibil sa gasiti acolo.
Si acum, sa purcedem, zic:
Ceapa se da prin robotul de bucatarie, sa fie tocata marunt. La fel faceti si cu ouale. Dar, la oua, aveti grija sa nu sa se faca pasta. Trebuie sa fie sfaramitate marunt. Nu le dati prin robot impreuna cu celelalte ingrediente. E bine sa le tocati separat si, apoi le amestecati.
La fel faceti si cu racii. Putin la tocat in robotul de bucatarie pana se sfarama putin. Surimi - acelasi procedeu.
Dupa ce ati tocat toate acestea (Atentie, va mai zic inca o data - nu insistati sa le tocati prea fin, altfel nu se mai simte gustul si, ideea e sa fie sos, nu pasta), le amestecati impreuna cu putina sare, putin piper (de preferat alb), maioneza,  laptele batut (sau smantana) si mararul (mararul sa fie tocat marunt marunt).

* Laptele batut si maioneza puteti sa mai adaugati sau sa scadeti in f-ctie de consistenta sosului. Sa nu fie apos, ci sa stea in lingurita si sa se intinda pe paine fara sa curga pe margini. Sare si piper, dupa gust. 
Acum ca avem sosul gata, sa le si pregatim.
Intindeti sos pe paine, puneti o frunza salata, racii/creveti, felii de ou fiert, felii de castravete verde, felii de rosii, icrele se pun deasupra, ca un mot, o felie de lamaie si puteti pune si o frunzulita de marar deasupra. Le ornati cum va duce imaginatia.
Daca vreti sa faceti tort,e acelasi lucru, numai ca puneti cateva felii paine (felii de toast fara margine), una langa alta (ca un blat) sau mai exista varianta sa faceti un blat din paine (ca la tort) pe care il taiati ulterior, dupa ce s-a racit, in 3 straturi. puneti sos, un strat de paine, iar sos, iar un strat de paine, iar sos si, decorat cu aceeasi imaginatie si ingrediente. Numai ca, pt tort trebuie putin marita cantitatea ingredientelor. 




Smaklig måltid! ♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu