Celebrele "chiftelute suedeze" sunt perfecte pt masa de pranz sau cina. Sunt, de asemenea, sevite la mesele traditionale de Paste si de Craciun. Chiftelutele apar sub diverse forme, in foarte multe tari. In Suedia, au fost "aduse" prin 1700, o data cu cafeaua si sarmalele (kåldolmar), dupa ce Karl al XII-lea s-a intors din Imperiul Otoman. Reteta a fost mentionata prima data in 1754, intr-o carte de bucate a autoarei Kajsa Warg, dar nu au fost consumate de oamenii de rand pana la mijlocul anilor 1800, atunci cand a aparut masina de tocat carne si le-a facilitat munca. Prin anii '50 au aparut prima data chiftelutele la conserva, iar in anii '60 au aparut si in varianta la punga/congelate. In zilele noastre, se produc mai mult de 500 de tone de chiftelute pe saptamana.
Aveti nevoie de:
200 ml lapte
100 ml smantana lichida (pt gatit)
150 gr de pesmet
1 kg carne tocata (amestec)
2 lingurite sare
2-3 lingurite piper alb
jum. lingurita zahar
2 oua
2 cepe galbene (mici)
unt sau margarina (pt prajit)
Laptele se amesteca cu smantana si pesmetul si se lasa cca 10 min. Carnea tocata se amesteca cu sarea, piperul si zaharul. Apoi, se adauga ouale si se amesteca in continuare. Ceapa se curata si se taie ff marunt sau se da prin razatoare. Apoi, o incorporam in carnea tocata. Peste carne turnam amestecul din lapte, smantana si pesmet si framantam in continuare pana ce devine ca o pasta. Trebuie sa aveti un vas cu apa rece pregatit. Incepeti sa modelati bile mici din carne (ca la perisoare). Va ajutati de apa din castron ca sa nu vi se lipeasca de maini. Se prajesc in tigaie, in unt sau margarina. Din cand in cand miscati/agitati tigaia, astfel incat chiftelutele sa se prajeasca pe toate partile, sa capete o culoare frumoasasi uniforma si, sa nu se rupa.
Din aceasta cantitate va ies cam 70-80 chiftelute (in jur de 15 portii). Se servesc cu piure de cartofi, dulceata de merisoare (lingonsylt) si sos de smantana (gräddsås).
De asemenea, köttbullar se pot servi cu makaroane fierte in sos de smantana (dulce) si ketchup iar felul de mancare se numeste: Köttbullar med stuvade makaroner (vezi foto jos).
Acest sos il voi prezenta aici, dar se va regasi si in alte retete, si doar voi face ref. la el.
Sos de smantana (gräddsås) sau Brunsås.
Timp: 10 min. / pt 2-3 portii
Pt. sos aveti nevoie de:
30 gr de unt sau margarina
30 gr de faina (2 linguri)
40 ml de zeama de carne (sau 1 cub de pui/vita amestecat in putina apa calduta)
100 ml smantana lichida (pt gatit)
o lingurita de sos de soja
sare si piper alb
Smantana se pune intr-o cratita, pe foc si se incalzeste. Separat, intr-o alta cratita topiti untul sau margarina si adaugati faina. Amestecati bine sa devina ca o pasta. Dati la o parte de pe plita si adaugati zeama de carne si amestecati in continuare (ca la ciulama). Puneti din nou pe foc si lasati sa fiarba putin. Adaugati smantana si se amesteca. Sare si piper (dupa gust). Pt a da culoarea aceea frumoasa (brun) puneti sosul de soja. Continuati sa amestecati pana ce va capata consistenta si va avea o culoare frumoasa.
* tips: daca vi se par multe, puteti asezati o parte din ele, neprajite (pe hartie de copt) si le bagati in cuptorul incins in prealabil la 225 gr. Le lasati cca 5 min. Le scoateti si le puneti in casoleta sau punga si le puteti pastra pt. alta ocazie, la congelator. Dupa ce le dezghetati, procedura de prajire este aceeasi. In tigaie, in unt sau margarina.
Smaklig måltid!♥♥♥
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu