Stronganoff de vita este un fel de mancare ce isi ara radacinile in Rusia. A fost creata de un bucatar care a castigat un concurs de gatit in Sankt-Petersburg. Denumirea i-a fost data de catre bucatar, dupa numele Contelui Alexander Sergheevici Stronganov (1733-1811). Istoria spune ca acest conte era in varsta si nu avea dinti, iar valetul sau era nevoit sa taie carnea in fasii mici si subtiri ca sa le poata mesteca. A existat si o varianta cu in care au fost adaugate ciuperci. Reteta a fost inclusa in cartea Larousse Gastronomique in 1938. Dupa caderea Imperiului Rus, reteta a devenit foarte populara si servita in restaurantele si hotelurile din China (inainte de inceperea celui de al doilea Razboi Mondial, mai precis). Imigrantii rusi si chinezi au facut ca aceasta mancare sa devina foarte populara si in Statele Unite, in 1950. In Suedia este un fel de mancare foarte apreciat si popular.
Ingrediente pt. 4 portii:
700 gr carne vita
3 cepe galbene
2-3 catei usturoi
3 linguri unt /margarina
sare, piper
2 lingurite boia ardei
3 linguri pasta de tomate
1 lingura mustar
1 l apa
1 cub vita
200 ml smantana lichida (dulce)
Ceapa si usturoiul se curata si se taie marunt. Carnea se taie fasii. Intr-o tigaie/cratita, se calasc ceapa si usturoiul intr-o treime din unt/margarina. Pastram un sfert pentru a cali/praji carnea. Carnea se condimenteaza cu sare si piper si se prajeste. Peste ea, adaugam ceapa si usturoiul calite. Apoi, adaugam boia, mustarul si pasta de tomate si amestecam. Adaugam apa si cubul de vita si lasam la fiert o cca. ora- o ora si jumatate (pana cand carnea devine moale/frageda). Se adauga smantana si se amesteca. Se mai lasa la fiert aprox 5 min.
Se serveste cu piure de cartofi/ orez fiert sau chiar si paste. Ca salata: - castraveti murati sau salata de varza murata.
Se decoreaza cu frunzulite de patrunjel.
Smaklig måltid!♥♥♥
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu