duminică, 7 septembrie 2014

Sjömansbiff (Sailor Steak)

Sjömansbiff (Sailor Steak)


Sjömansbiff este una din cele mai gustoase mancaruri traditionale, facuta din carne de vita, ceapa si cartofi, fierte in bere neagra.  Numele vine de la faptul ca marinarii isi doreau o mancare consistenta, la indemana, usor de facut, fara prea multe ingrediente si, care sa le tina de foame. Totusi, in cartile de bucate suedeze, se pretinde ca aceasta mancare se numea initial "Beef Nelson", dupa numele unui macelar, dar nu a fost gasita nici o dovada in acest sens, pana acum. Exista mai multe variante de tocanite, insa aceasta este diferita datorita gustului pe care il da berea.
Faptul ca marinarii nu au avut intotdeauna la indemana apa potabila, proaspata, pe vase/vapoare, acestia au folosit bere pentru a gati aceasta mancare. A devenit o mancare foarte populara si apreciata in Suedia. Multi suedezi, isi gatesc in propriile barci aceasta tocana. Este o adevarata mancare traditionala, potrivita pentru serile friguroase de iarna 


Pt. 4 persoane:

500-600 gr muschi din pulpa superioara vita/porc -  de preferat vita (vezi foto jos)
8-10 cartofi
4 cepe galbene
2 linguri unt/margarina (aprox 25 gr)
sare
piper alb
1-2 frunze dafin
1 lingurita cimbru
200 ml apa sau supa
1 sticla de bere neagra (33 cl)
patrunjel proaspat (tocat)

  Carnea se taie felii si, aceastea se bat usor (ca la snitele). Se curata cartofii si ceapa. Cartofii se taie felii (potrivite), iar ceapa se taie julien (solzi). Intr-o tigaie in care ati pus untul/margarina, adaugati ceapa pe care o caliti. Scoateti ceapa din tigaie si, prajiti carnea pe o parte si pe cealalta in grasimea ramasa, pana ce carnea se rumeneste. Condimentati cu sare si piper alb dupa gust. intr-o cratita, puneti cartofii, ceapa si carnea peste care adaugati cimbru, foaie/foile de dafin, sare, piper, apa/supa si berea. Lasati la fiert, cu capacul, aprox. 45-60 min, pana cand, carnea devine moale.  
  Se serveste cu castraveti murati si patrunjel tocat marunt,  presarat deasupra. 





















Smaklig måltid!♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu