duminică, 21 septembrie 2014

Taco

Taco 

   Cuvantul "taco" provine din limba spaniola si inseamna "pachet". Cand spunem taco, ne gandim automat la mancare mexicana. Taco este un fel de mancare foarte vechi si provive din Mexic. Taco este, de fapt, un nume generic pentru modul mexican de a manca mai multe alimente diferite, folosind o paine coapta din faina de porumb sau grau (Tortilla sau Buritto). Buritto inseamna "magar mic, si, este de asemenea, o forma comuna de tacos, ceea ce inseamna o paine moale facuta din faina de grau sau porumb cu umplutura. In bucataria mexicana, gasim de asemenea, si asa numitele chipsuri din porumb. Umplutura din tortilla poate varia. Se poate face din carne tocata, carne de miel sau de vita. Varianta mexicana, originala este mai simpla fata de cea americana, care contine si cascaval, smantana, ceapa, guacamole precum si orez sau fasole. Se serveste cu sosuri picante (sos taco/salsa). Salata, rosiile, ardeiul, sosurile etc, sunt adesea servite in boluri separate sau pe o farfurie, a.i fiecare invitat sa se poata servi si sa isi umple tortilla cu ingredientele preferate, pe gustul fiecaruia.



Ingrediente:
500 gr carne de vita tocata
100 ml apa
1 ceapa galbena
2 catei usturoi
sare, piper
boia dulce sau iute (dupa preferinte)
100 gr iaurt

Ceapa se curata si se taie marunt. Se caleste in unt/margarina intr-o tigaie. Adaugati carnea tocata si amestecati din cand in cand pana ce si aceasta se caleste. Se condimenteaza cu sare si piper si un praf de boia. Se adauga apa si o lingura de pasta de tomate. Se amesteca si se lasa la fiert cca 5 min. 

Sos alb - Iaurtul se amesteca impreuna cu usturoiul pisat si un praf de sare. 
Sos rosu - Taco sos sau chilli sos 

Pentru servire, mai aveti nevoie de salata verde taiata marunt, rosii taiate cubulete, felii de castravete verde, boabe de porumb fiert, ardei gras taiat cubulete si chipsuri de porumb (nachos)
Carnea tocata taco se serveste cu tortilla.  

Tortilla (8 buc):

2 cani de faina
1 lingurita si jum praf de copt
jum lingurita sare
2 linguri ulei
1 ceasca de apa

Amestecati faina cu praful de copt si sarea. Apoi adaugati uleiul si apa. Se amesteca pana ce se formeaza un aluat moale si putin lipicios. Framantati aluatul cateva min (daca e framantat prea mult, devine prea elastic).Se acopera si se lasa la rece o jum. de ora. Impartiti aluatul in 8 bucati si formati din fiecare bucata cate o bila, ca o minge de ping-pong. Pe masa de lucru presarati faina si intindeti fiecare bila cu sucitorul. Coaceti intr-o tigaie uscata, la foc mediu, timp de cateva minute pe fiecare parte. Dupa coacere, le asezati pe o farfurie si le acoperiti cu un prosop a.i sa nu se usuce. 





















Smaklig måltid!♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu