vineri, 19 septembrie 2014

Äppelpaj med vaniljsås (Placinta cu mere si sos de vanilie)

Äppelpaj med vaniljsås (Placinta cu mere si sos de vanilie/inghetata)

   
  O placinta cu mere este intotdeauna un desert apreciat si potrivit in toate ocaziile. Placinta cu mere isi are originile undeva in jurul anilor 1500, atunci cand a fost gasita o reteta, in Europa, in Anglia, apoi in Olanda. In multe tari, placinta cu mere este un desert servit ca produs de patiserie, un desert potrivit la o cafea sau ceai.  Exista foarte multe variante de placinta cu mere. In Suedia este un desert foarte apreciat si foarte popular. Si aici, exista, de asemenea, mai multe tipuri de placinta cu mere in functie de zona. De exemplu, in regiunea Skåne, a aparut undeva in 1800 si, deasupra merelor a fost presarat un aluat, iar uneori chiar si paine de secara (acesata reteta este prezentata mai jos). In Suedia se obisnuieste ca placinta cu mere sa fie servita cu sos de vanilie sau inghetata. 


Ingrediente:
5-6 mere
1 lingurita scortisoara
1 dl zahar tos (aprox 85-90 gr) - (vezi tabel unitati de masura)
1 si 1/2 dl faina (90-100 gr)
100 gr unt sau margarina
1 si 1/2 dl zahar (aprox 130 gr)
zahar pudra

  Merele se spala si se curata miezul. Se taie cubulete mici. Apoi, le punem intr-o forma de prajitura pe care am uns-o cu unt sau margarina. Se presara zaharul tos (jum. din cantitate),  si scortisoara si se amesteca putin. Introducem la cuptorul preincins (la 200 gr) pt cca 10 min. Intre timp, preparam aluatul. Amestecam untul sau margarina cu faina si restul de zahar tos pana se formeaza o coca faramicioasa. Dupa ce am scos merele din cuptor, presaram aluatul deasupra pana acoperim toata suprafata formei. Se poate stropi cu putina miere deasupra sau sirop. Introducem, din nou, la cuptor aprox. 20 min (pana cand capata o culoare frumoasa, aramie. Dupa racire se pudreaza cu zahar pudra. Se serveste cu sos de vanilie sau inghetata de vanilie. 

Sos de vanilie

1 baton vanilie
200 ml frisca lichida
200 ml lapte
1 dl zahar tos (85 gr)
4 galbenusuri (albusurile le puteti folosi la omleta sau bezele)


   Intr-o cratita amestecati smantana si laptele si se pun la fiert cateva minute. Batonul de vanilie se cresteaza si se curata miezul. Apoi, adaugam vanilia in lapte si smantana si amestecam. Compozitia se lasa la racit. Mixam zaharul tos cu galbenusurile pana ce zaharul se topeste si devine o crema. adaugam compozitia rezultata in lapte si smantana si punem la fiert la foc mic amestecand incontinuu pana cand incepe sa se ingroase. Nu fierbeti la foc mare pt ca se va strica.  Sosul rezultat se lasa la racit.




















Smaklig måltid!♥♥♥




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu