Tortul sau prajitura de morcovi este un desert foarte potrivit pentru o pauza de cafea. Este o prajitura usor de realizat, suculenta, are un gust deosebit, usor picant si acoperita cu glazura dulce-acrisoara.
Morcoviii au fost folositi in prajituri inca din evul Mediu deoarece ei sunt dulci si contin mai mult zahar decat orice leguma, cu exceptia sfeclei de zahar.
Acest tip de prajitura cu morcovi, pe care il servim in zilele noastre nu are o istorie foarte lunga, insa, in Suedia este una din cele mai comune prajituri atunci cand luam o pauza de cafea (fika). A devenit foarte populara in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, in Marea Britanie, din cauza rationalizarii zaharului in acele vremuri.
Pt 8-12 portii
Ingrediente:
3 morcovi (aprox 200 gr)
50 gr migdale (dulci) sau alune de padure
2 oua
2 dl zahar
1 lingurita scortisoara
jum.lingurita de ghimbir (se poate si fara daca nu aveti/gasiti)
1 lingurita zahar vanilat
jum. lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita praf de copt
2 dl faina
1 dl ulei
Glazura:
100 gr crema de branza sau branza gen Philadelphia/Bonjour simpla
0,5-1 dl zahar pudra
1 lingurita zeama de lamaie sau lime
Este bine sa folositi un robot de bucatarie, cu lame de cutit (pt maruntit). Morcovii se curata si se taie in bucati mici si se pun in robot. Se adauga migdalele si se mixeaza aprox 30 secunde, a.i acestea sa fie tocate marunt. (Daca nu aveti un robot bucatarie, curatati morcovii de coaja, ii radeti prin razatoarea marunta, iar migdalele de taie marunt).
La aceasta compozitie, se adauga ouale si zaharul si se mai mixeaza aprox 30 sec, insa nu cu lamele de cutit, ci cu un mixer electric obisnuit. Se toarna uleiul in aluat, dar nu amestecati inca.
Intr-un castron/bol amestecati scortisoara, ghimbirul, zaharul vanilat, praful de copt, bicarbonatul si faina si le puneti peste uleiul din aluat. Apoi, mixati la cea mai mica viteza sau puteti amesteca cu o lingura, usor pana cand devine un aluat neted.
Se toarna aluatul intr-o forma rounda, unsa cu putina grasime si tapetata cu faina.
Se introduce la cuptorul incins la 175 gr C pt aprox 45 min. Se verifica cu scobitoarea.
Scoateti din cuptor si lasati 10-15 min. sa se raceasca, inainte sa puneti prajitura pe o farfurie/paltou.
Dupa ce prajitura s-a racit turnati deasupra glazura* si o intindeti pe toata suprafata. Se poate decora cu fasii subtiri de morcov/ morcov ras sau morcovi facuti din martipan.
* Glazura:
Se amesteca crema de branza cu zaharul pudra si zeama de lamaie.
Prajitura se pastreaza la frigider.
Puteti face si briose, de asemenea, din aceeasi compozitie.
Pt. variatie, se pot pune in compozitie cuisoare, nucsoara, seminte de floarea soarelui sau nuci, insa reteta clasica este cea prezentata mai sus.
Smaklig måltid!♥♥♥
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu