marți, 2 septembrie 2014

Lussekatter


Lussekatter


   Lussekatt, este un produs traditional de patiserie,  sunt niste colacei in forma de 8, si care au o culoare galbena si un gust deosebit datorita sofranului. Traditia de a manca Lussekatt este puternic asociata cu sarbatoarea de Sf. Lucia, din 13 decembrie, desi istoria ne demonstreaza ca nu exista nici o legatura cu aceasta sarbatoare. Aceste produse de patiserie se consuma in toata perioada sarbatorilor de iarna. 
   Legenda spune ca Lussekatter provin din vremurile catolice ale Suediei. Episcopii din acea vreme s-au imbracat in haine care sa il infatiseze pe St. Nicolae, care era un fel de Mos Craciun al acelor timpuri. Acestia inmanau mere si chifle tuturor copiilor cuminti. Potrivit unor interpretari, obiceiul de a imparti aceste chifle vine din Germania, de prin 1600. Se spune ca atunci, un copil l-a interpretat pe Isus si a impartit chifle copiilor buni. Atunci, diavolul a luat infatisarea unei pisici si batea/plesnea pe copii. Diavolul mai are si numele de Lucifer, si, de aici Luce (Lucifer)-katt (pisica). Pentru a-l alunga, oamneii au adaugat sofran in aluat, in speranta ca acesta se va speria si va fugi.
   In Suedia, spre sf. anilor 1600, numai cei bogati mancau aceste chifle cu sofran, numai in provinciile din jurul lacului Mälaren, in Östergötland si in Gotland. Incepand cu anii 1800, o data cu sarbatorirea Sf. Lucia, obiceiul de a manca aceste chifle s-a raspandit in toata tara.  Lussekatter este omologat in Suedia, in 1898.
    Se servesc cu glögg (vin fiert cu scortisoara).
    Sofranul (Crocus sative) este cel mai scump condiment din lume. Este un condiment folosit in jurul Mediteranei cu mult inainte de Hristos. Originile nu sunt insa certificate, insa se pare ca aces condiment ar proveni din Orientul Mijlociu. A fost Adus in Spania de catre mauri, unde se si cultiva (tara care in zilele noastre detine 70% din exportul pe piata mondiala). Este nevoie de 160.000 de flori pentru 1 kg de sofran.  Este considerat a avea un efect de vindecare in raceli si insomnii.
Sofranul mai este denumit si "aurul rosu", si era considerat un simbol al luminii folosit inca din cele mai vechi timpuri ca planta medicinala (tinctura), planta ce da o culoare glabena. Romanii au inceput sa il foloseasca in produsele cosmetice, parfumerie si produse de baie
Se spune ca insasi Cleopatra folosea produse cosmetice cu extract de sofran (fard de pleoape).

Ingrediente:
150 gr unt
500 ml lapte
50 gr drojdie
jum lingurita de sare
140 gr zahar
1 ou
1 gr sofran
950 gr faina
Pt decor:
50 gr stafide
1 ou
   Se topeste untul si se amesteca cu laptele pana cand acesta este caldut. Nu trebuie sa fiarba in clocot. Verficati cu degetul sa fie caldut. Amestecati drojdia cu putin lapte, apoi o turnati in compozitia lichida de unt si lapte. Adaugati apoi, zaharul, sarea oul, sofran si faina si incepeti sa amestecati. Framantati aluatul pana cand acesta este neted si stralucitor si se dezlipeste de pe marginea vasului. Mai adaugati faina daca este necesar.
Lasati aluatul sa creasca intre 30 min si 1 ora, intr-un loc ferit de curent. Incalziti cuptorul la 225 gr.
   Aluatul framantat il impartiti in 30-35 de bucati (in forma de chifle). Presarati faina pe plansa/masa de lucru si incepeti sa formati lussekatter.  Fiecare bucata o rulati cu mainile (ca la covrigi), apoi formati un 8 (vezi foto) din aceasta. Capetele le rasuciti in forma de melc, pana iau forma 8. Le asezati pe tava (pe care ati pus foaie de copt) si le lasati sa creasca, sa isi dubleze dimensiunea, timp de cca 30 min. Le ungeti cu ou si le decorati cu stafide pe fiecare, in parte. Introduceti  in cuptor (la mijloc), pt cca 5-8 min pana cand acestea capata  o culoare frumoasa, brun-auriu (vezi foto).

























Smaklig måltid! ♥♥♥

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu