joi, 4 septembrie 2014

Stekt lax med citronsås (Somon prajit cu sos de lamaie)

Stekt lax med citronsås och kokt potatis

(Somon prajit cu sos de lamaie)



    Peștele, din cele mai vechi timpuri a fost o sursă importanta de hrană. Somonul este una dintre cele mai bune surse de acizi grasi esentiali omega 3, dar si de fier, calciu, fosfor, zinc si vitamina B. Fata de alte tipuri de peste, somonul se digera foarte usor. Pestele se poate prepara si consuma si diverse moduri: fiert, prajit, gratar, uscat si, chiar si crud (sushi).
Pe la inceputul anilor 1000, in Scandinavia pestele era pastrat in multe moduri dferite, in special prin sarare si uscare. Se sarau si se ingropau in pamant. In zilele noastre, traditia de a manca peste uscat (batog) este folosita numai la Craciun. Suedia este o mare consumatoare de peste, creveti, raci, icre. Pe la inceputul anilor 1500, Suedia a inceput sa creasca si sa exporte peste, de diferite specii, hering, cod, somon, precum si raci si creveti, in cea mai mare parte catre Germania. Din 1960, consumul de peste congelat a crescut semnificativ. La fel si cel semipreparat, la conserva, racii si crevetii. Fauna piscicola din Suedia are aproximativ 255 specii de pesti. In apele dulci se regasesc cca 52 specii de peste, din care 12 apar, totodata si in mediul marin. 


Pt. 4 portii:

500-550 gr somon
1 kg cartofi
1 lamaie
250 ml smantana lichida (dulce)
1 lingura amidon de porumb
150 gr fasole verde (pastai)
1 lingura ulei/margarina/unt
sare
piper

Cartofii se curata si se fierb in apa cu sare (intregi). Radeti coaja de la o lamaie. Intr-o cratita, amestecati smantana cu amidonul si se lasa la fiert cateva minute. Se adauga coaja de lamaie si se amesteca in continuare. Curatati si spalati fasolea, apoi o puneti la fiert  in apa cu sare aproximativ 5 min. Scurgeti de apa. Somonul se taie in 4 bucati (pt 4 portii). Se prajesc in tigaie,  in ulei/margarina/unt pe fiecare in parte cateva min (cca 5 min), pana cand acesta se rumeneste frumos.  Se condimenteaza cu sare si piper. Se pune somonul intr-un vas termorezistent (cu grija sa nu se rupa), si se intreoduce la cuptor la 150 gr pt aprox 10-15 min. (sau daca aveti termometru - pana cand temp. din interiorul somonului sa fie de 56 gr). 
Se servesete cu cartofi fierti, fasole verde, sos de lamaie si cate o felie de lamaie. Puteti decora cu cate o frunzulita de marar. 


*tips: in loc de fasole verde se poate servi cu broccoli si, de asemenea se poate servi in loc de sos de lamaie, cu sos de mazare

sos de mazare:

250 gr mazare
200 ml lapte
1 cub sau o lingurita delikat

Fierbeti mazarea in lapte, in care adaugati si cubul delikat pt. cateva minute. Apoi, cu un blender se amesteca pana devine un sos. Se mai condimenteaza cu sare si piper dupa gust. 


Smaklig måltid!♥♥♥


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu