Desigur, am putea spune ca nimic nu este mai bun decat traditionala cina suedeza de Craciun dupa ce ai servit o data din preparate. Pentru cei care nu stiu ce este un Craciun suedez, am sa va descriu si povestesc in cele ce urmeaza istoria, traditiile si obiceiurile culinare ale acestei minunate sarbatori. Pe plan international, poate nu este foarte cunoscuta masa traditionala de Craciun din Suedia si, totusi...masa de Craciun este bufet suedez. O cina de Craciun este un bufet, un bufet cu alimente de Craciun, care este servit in principal in Suedia si Finlanda, in preajma sarbatorii. Mai multe feluri de mancare, cu variatii regionale considerabile, desigur.
Povestea cinei traditionalei suedeze de Craciun se extinde cu mult timp in urma. Termenul de Julbord (Masa de Craciun) a venit abia dupa cel de al doilea Razboi Mondial. Craciunul anilor 1800 nu seamana cu ceea ce sarbatorim in zilele noastre. In acele vremuri era un acces mai limitat la materii prime si condimente. Multi oameni erau saraci si traiau doar de pe urma a ceea ce produceau la fermele lor. In cel mai bun an, erau nevoiti sa manance terci de ovaz sau orez, si nu minunata budinca de orez din zilele noastre; de asemenea, serveau si peste (lutefisk) care era singurul fel pe care puteau sa il manance in timpul Postului Mare dinaintea Craciunului. Prin 1100, in timpul crestinismului, cand Advent a devenit o pregatire spirituala pentru Craciun, era firesc sa fie o “curatare” in aceasta perioada (postul). Painea se gasea intotdeauna pe masa de Craciun. Paine proaspat coapta pestru a face ziua sa para festiva. De asemenea, in aceasta perioada se mancau foarte multi cartofi, de aceea, si in zilele noastre cartoful este nelipsit de la masa traditionala de Craciun.
Ceva mai tarziu, carnea de porc devine alimentul cel mai popular la masa de Craciun. Fermierii si taranii agricultori au inceput sa creasca si sa comercializeze porci. Sunca de porc a fost fiarta si a devenit preparatul nelipsit si obligatoriu de pe masa de Craciun. La inceputul anilor 1900, numai clasa superioara a societatii isi permitea sa serveasca aceasta sunca (jambon), insa cu timpul a devenit produsul nelipsit. Singura alternativa la produsele alimentare din carne de porc a fost julgåsen (gasca), care era un fel de mancare obisnuit in Anglia, Germania si Danemarca, iar in Suedia, in regiunea Skåne. Aceasta sunca, jambon se serveste intotdeauna cu mustar (diferite soritimente cu condimente, create special pentru Craciun).
Pe la inceputul anilor 1900 masa de Craciun a inceput sa devina mai bogata si diversificata in produse cu diferite tipuri de hering marinat (sill), salate de hering, somon marinat/afumat (gravad lax), cod (lutefisk), sunca (julskinka), diferite tipuri de carnati, in special prinskorv, sfecla rosie pentru salata, Janssons Frestelse (cartofi cu ansoa - vezi reteta pe blogg la luna august), chiftelutele (köttbullar), budinca de orez, coaste de porc, cartofi si diferite tipuri de paine, jumatati de ou cu icre, salata de varza rosie, batog uscat, cascaval preparat special pentru Craciun (julost). Aceste retete le regasiti pe blogg.
Printre cele mai populare feluri de mancare de Craciun este sunca, heringul, chiftelutele si cartofii Janson. Chiftelutele nu au fost parte din masa de Craciun pana in anii 1970. O alta traditie recenta este aceea de a manca iepure (julhare) sau curcan la cuptor, in ziua de Craciun.
Dupa cina de Craciun se servesc diferite sortimente de bomboane, caramele, martipan si diferite tipuri de trufe si praline. Biscuitii cu ginger (pepparkakor) si chiflele cu sofran sunt produse de patiserie nelipsite la mesele de Craciun.
Alunele, nucile si merele au si ele o lunga traditie considerate “bunatati” puse pe masa de Craciun. Fructele exotice confiate, cum ar fi curmalele, smochinele, stafide sunt de asemenea, servite la aceasta masa.
Desigur, nu putem uita de bauturile servite la aceasta sarbatoare si aici amintim berea bruna, Julmust care este o bautura traditionala, fara alcool, a fost lansat in 1910 (aceasta bautura o intalnim si la masa de Paste - Påskmust), Glögg (vinul fiert cu condimente - scortisoara si cuisoare), snaps (rachiu), brännvin (coniac) etc.
Desigur, sa ne amintim ca aceasta sarbatoare este aceea de a ne bucura de nasterea lui Isus, Nastere care a fost un mare eveniment pentru intreaga omenirie. Nasterea lui Isus este sarbatorita in Suedia incepand cam in jurul anilor 1000, mai precis prin 1100, odata cu introducerea crestinismului; in Suedia era religia catolica si, era restrictiva cu alimentele si bauturile inainte de Craciun, pana in Ajun (post). Prin urmare, Ajunul Craciunului nu era considerat o sarbatoare, cum este in prezent.
Cand Suedia a devenit protestanta, a disparut si julfastan (postul Craciunului) si au inceput sa manance alimente pana in Ajun. Acum, in zilele noastre, in tarile nordice, Ajunul Craciunului este cea mai importanta sarbatoare si in aceasta zi se serveste si cina de Craciun si se ofera cadouri. In limba suedeza Craciun este Jul.
In ultimul secol, importanta religioasa a Craciunului a scazut si acesta este asociat cu mancare buna, odihna, celebrarea cu decoratiuni si cadouri. Este timpul pentru a petrece si a te bucura impreuna cu familia.
Nu trebuie sa uitam si sa substituim ceea ce este cel mai important. Multa lume, in zilele noastre nu mai da atentie adevaratei sarbatori, si anume nasterea Domnului.
Julskinka (sunca/jambon de Craciun)
Prinskorv och Köttbullar (carnati si chiftelute)
Jansson Frestelse (cartofi cu ansoa)
Sill (hering marinat) - diferite salate
Lutfisk (cod)
Revbensspjäll (coaste de porc)
Risgrynsgröt (orez cu lapte)
Jul godisbord (masa cu dulciuri pt.Craciun)
O descriere minunata !
RăspundețiȘtergere