Condimentele si istoria lor
Potrivit dex-ului, condimentul este numele dat unor substante (picante) de origine vegetala, animala sau de sinteza, care adaugate unor produse alimentare, le confera acestora un gust sau o aroma specifica, placuta.
Condimentul (lb franceza - condiment/ lb latina - condimentum) este substanta plantelor, al caror continut natural de gust si miros/arome se foloseste in prepararea alimentelor de toate felurile.
Desi sarea de masa este cea mai importanta si cea mai des folosita in bucatarie, la gatit, nu este considerata un condiment deoarece este un mineral (clorura de sodiu).
Condimentele au jucat adesea un rol economic, acestea fiind foarte valoroase deoarece nu au fost folosite doar ca si condimente in bucatarie, ci si ca baza a unor medicamente sau in industria cosmeticelor, parfumurilor.
Arheologii au aratat ca unele condimente, precum chimenul t.ex, au fost folosite in urma cu 6000 de ani, in Europa. Civilizatiile din Mesopotamia si Egipt au folosit condimente cu 4000 de ani in urma. Inca din anul 3500 i.Hr, egiptenii foloseau condimentele atat pentru aromatizarea mancarurilor, cat si in prepararea cosmeticelor si a lotiunilor cu care isi imbalsamau mortii. Arabii au inceput sa domine si sa isi asume monopolul asupra comertului cu mirodeniile din Asia, cum ar fi scortisoara, nucsoara, cuisoare, sofran, ghimbir. Comertul cu mirodenii a fost controlat de catre arabi, timp de cel putin 5000 de ani si, s-a desfasurat prin Orientul Mijlociu si Estul Mediteranei catre Europa.
Drumul mirodeniilor, probabil a inceput in China, India, Indonezia, Ceylon. Negustorii chinezi au fost, de fapt, primii care au navigat spre Insulele mirodeniilor (acum Maluku - un grup de insule din Indonezia) si, au adus incarcaturi de condimente catre coasta indiana sau ceyloneza, unde ii asteptau comerciantii arabi. Fenicienii, care erau mari comercianti si navigatori, prosperau si ei in comertul cu mirodenii si, chiar au infiintat in orasul Tir, un centru de distributie a condimentelor, ce deservea intreaga zona Mediterana. Epoca de glorie a fost din 1200 i.Hr pana in 800 i.Hr. Arabii au continuat sa detina controlul asupra surselor de condimente din Orient chiar si in timpul infloririi civilizatiilor romane si grecesti.
Romanii, care erau mari amatori de condimente, si prin 1400, au incercat sa gaseasca un drum spre India, in ideea de a sparge monopolul detinut de arabi asupra comertului cu mirodenii. Au reusit acest lucru, si vasele romane incarcate cu condimente scumpe navigau inspre Alexandria, care era portul principal al Egiptului. Romanii foloseau condimentele atat la gatit, cat si pentru baie sau lampi. Oriunde purtau batalii, ei duceau cu ei si bogatia condimentelor, a.i., acestia au fost primii care au dus aromele exotice in nordul Europei.
Cruciadele din jurul anilor 1000 d.Hr. (timp de 300 ani), au facut ca ierburile aromate din Orient sa fie tot mai apreciate. Venetia si Genova au devenit mari centre comerciale pentru mirodenii si, datorita faptului ca mirodeniile erau rare, acestea devenisera la fel de pretioase precum aurul si argintul.
Marco Polo (n.1256), s-a nascut intr-o familie de negustori de podoabe si, erau fascinati de Orient. Calatorisera pana in China, au stat chiar si la curtea Imparatului mongol "Marele Khan". In timpul unei calatorii (24 zile), Marco Polo a trecut prin China, Asia si India. In cartea sa, care a fost scrisa pe pergament in timp ce a fost luat prizonier dupa o batalie pe mare intre Venetia si Genova, acesta amintea de condimentele pe care le vazuse cultivate in calatoriile sale. Despre Java scria " abunda in bunuri de pret piper, nucsoara, cuisoare si toate celelalte mirodenii si ierburi valoroase sunt produse ale aceste insule, care este vizitata des de vase de comert". Din cartea lui s-au inspirat ulterior aproape toti navigatorii ce i-au urmat, dornici sa devina cunoscuti si bogati.
In 1492, in incercarea sa de a gasi o cale de a ajunge in India, pe mare, Cristofor Columb a ajuns in San Salvador (una din insulele de langa Bahamas si Cuba). El a crezut ca a ajuns in Japonia, dar, de fapt, descoperise "Lumea Noua" si "arzatorul chilli", pe care l-a si adus in Europa. In cea de-a doua sa calatorie, Cristofor Columb a plecat din Spania impreuna cu 1500 de oamnei pentru a "stabili suprematia" in Lumea Noua si sperand, totodata, ca va gasi aur si condimente orientale. A adus in Europa piperul, ienibaharul si vanilia, iar de pe continentul America de Sud, a adus in Europa cartoful, cacao, porumbul, alunele de pamant si curcanii.
In 1498, portughezii condusi de Vasco da Gama, navigand in jurul Africii, au fost primii care au reusit sa descopere drumul pe mare catre India, pe la capul Bunei Sperante (punctul cel mai sudic al Africii). Desi nu au fost primiti cu prea multa ospitalitate, acestia au reusit sa aduca in Europa nucsoara, cuisoare, scortisoara si ghimbir. In 1499 a fost primit in tara ca un erou si, chiar avea asupra lui o scrisoare de la conducatorii indieni care-si dadeau acordul in privinta unui parteneriat in comertul cu mirodenii.
Incetul cu incetul, Lisabona preia controlul si rolul de "capitala a condimentelor", detronand astfel pozitia de care se bucurase Venetia in trecut.
Ulterior, portughezii i-au angajat pe olandezi ca negutarori/carausi ai lor prin Europa, nestiind ca prin acest fapt au facut, de fapt o mare greseala. Le-au cerut acestora sa navigheze catre "Insula condimentelor", pentru a aduce cuisoare, nucsoara si scortisoara. Dupa un secol de dominatie, portughezii au fost intrecuti de catre olandezi, acestia preluand patronatul comertului cu mirodenii. A fost infiintata in 1602 Compania olandeza a Indiei de Est, ca un "raspuns" la formarea Companiei britanice a Indiei de Est, careia i se daduse chiar carta regala de catre Regina Elisabeta I in anul 1600.
sir Francis Drake a navigat in jurul lumii, prin stramtoarea Magellan, traversand Pacificul spre Insulele Mirodeniilor. Aceste insule erau ravnite de intreaga Europa, la acea vreme, deoarece multe tari isi doreau monopolul asupra comertului cu mirodenii, despre care se stia ca sunt o sursa mare si sigura de bogatie.
Lupta dintre olandezi si britanici a durat aproape 200 de ani, devenind mai incrancenata. Conflictul s.a rezolvat atunci cand britanicii au preluat India si Ceylonul, iar olandezii Java si Sumatra, care au ramas sub jursdictia lor pana inainte de cel de al doilea Razboi Mondial. Deja la acea vreme, condimentele nu mai erau considerate o marfa scumpa, dimpotriva mult mai ieftina si se gasea aproape peste tot in cantitati mari.
Sfarsitul sec. al XVIII-lea acuce pe scena producatorilor de condimente o alta natiune, America. Vasele din New England transportau porumbul iute. Dupa schimburi si negocieri, Salem in Massachusetts, devine centrul comertului cu piper.
In zilele noastre, existenta din besug a condimentelor ni se pare un lucru normal, insa in acele vremuri t.ex, sclavii erau vanduti pentru cateva maini de porumb iute, iar un pahar de ghimbir valora cat o oaie.
Acum, principalele locuri de desfacere a condimentelor sunt: Londra, Hamburg, Rotterdam, Singapore si New York. Comertul cu condimente se ridica la sume de milioane de dolari anual. Piperul negru este in fruntea clasamentului, urmat de chilli. India este principalul producator de condimente, urmata de Indonezia, Brazilia, Madagascar si Malaezia. Condimentele sunt vitale pentru economia acestor tari.
Este interesant sa ne gandim la condimente si altfel, stiind ca s-au castigat si pierdut Imperii de-a lungul istoriei acestora, pentru ca noua, in ziua de astazi, sa ni se para ceva banal si normal sa vedem borcanele sau pliculetele cu mirodenii exotice.
Cele mai scumpe condimente in ziua de astazi sunt: sofranul, urmat de vanilie si carsamom. Pe vremuri, piperul era cel mai valoros condiment, a.i. era compensat cu aur.
Asia:
Basilika
Dragon
Arpagic
Hamei
Ginger
Scortisoara
Coriandru
Chimen
Leustean
Radacina de lemn dulce
Piper lung
Cardamom
Menta
Nucsoara
Oregano
Hrean
Patrunjel
Cimbru
Sofran
Usturoi
Busuioc
America de Nord:
Ienibahar
Angelica
Vanilie
America de Sud:
piper Cayenne
ardei iute (chilli)
paprika (boia)
vanilia
cacao
Africa:
Melisaa
Fenicul
Menta
Oregano
Tamarind
Pimpinell (cebarea/salvastrella)
Europa:
Anis
Melisa
Fenicul
Hamei
Isop
Coriandru
Chimen
Angelica
Lavanda
Rosmarin
Pimpinell
Cimbru
Busuioc
Pelin
Hrean
Salvie
Radacina de lemn dulce
Mustarul
Ceapa
Marar
Maghiran
Macis
Mac
|
Menta |
|
Salvia |
|
Rozmarin |
|
Cimbru |
|
Oregano |
|
Dragon |